Polityka prywatności

Z dniem 25 maja 2018 r. wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE („RODO”). Mając na względzie potrzebę jak najlepszej ochrony Twoich praw wynikających z nowy przepisów wprowadzamy odpowiednie zapisy w obowiązującym Regulaminie Sklepu www.rau-cosmetics.pl. Dotyczy to głównie treści Polityki Prywatności, która uzyskała następującą, zaktualizowaną treść:

 

1. Rejestracja w sklepie internetowym www.rau-cosmetics.pl wymaga wyrażenia przez Użytkownika zgody na przetwarzanie jego Danych Osobowych w zakresie i celu niezbędnym do korzystania z usług świadczonych przez Sklep w ramach Sklepu, w tym na przekazywanie Danych Osobowych podmiotom trzecim, przy pomocy których Sklep świadczy usługi w ramach Sklepu oraz przekazanie tych danych jest niezbędne w celu prawidłowej realizacji usługi. Wyrażenie zgody następuje poprzez kliknięcie pola wyboru (checkbox) dostępnego na stronie internetowej Sklepu.

2. Administratorem Danych Osobowych jest Sklep.

3. W celu kontaktu z Inspektorem Ochrony Danych należy wysłać e-mail na adres et@rau-cosmetics.pl

4. Z zastrzeżeniem przypadków wskazanych w Regulaminie, Dane Osobowe są przetwarzane na podstawie art. 6 ust 1 lit. a) Rozporządzenia w celu świadczenia usług w ramach Sklepu, w tym: obsługi i realizacji zamówień składanych w Sklepie, obsługi reklamacji oraz obsługi działań Użytkownika w ramach Sklepu (np. zamieszczania opinii).

5. Kategorie danych osobowych, które będą przetwarzane przez Sklep to: (a) nazwa użytkownika, (b) adres e-mail, (c) numer telefonu, (d) imię (e) nazwisko (f) adres pocztowy (g) lokalizację geograficzną (h) dane techniczne dotyczące urządzeń, za pomocą których uzyskano dostęp do Konta (i) dane dotyczące połączenia internetowego i/lub sieciowego (w tym adres IP), (j) identyfikator urządzenia mobilnego, (k) typ systemu operacyjnego, (l) typ przeglądarki lub innego oprogramowania, dane sprzętowe lub inne szczegóły techniczne dostarczane przez przeglądarkę (m) dane pomiarowe dotyczące czasu i sposobu korzystania z Konta, aktualnego statusu, (n) historia zakupów i wybierane linki,

(o) preferencje i wybory na przykład subskrypcje, (p) preferowany język i waluta, (q) opublikowane posty na forum lub w ramach innych usług oferowanych za pośrednictwem Konta, (r) Informacje dotyczące płatności, w tym imię i nazwisko oraz adres e-mail, metoda płatności, platforma płatnicza, rodzaj transakcji, (s) nazwa firmy, w przypadku firm, (t) numer NIP firmy, w przypadku firm.

6. W związku z realizacją usług dane osobowe będą ujawniane zewnętrznym podmiotom, w tym w szczególności dostawcom odpowiedzialnym za obsługę systemów informatycznych służących do realizacji zamówień, podmiotom, takim jak banki i operatorzy płatności, , podmioty świadczące usługi księgowe, prawne, podatkowe, kurierzy (w związku z realizacją zamówienia), agencjom marketingowym (w zakresie usług marketingowych) oraz podmiotom powiązanym ze Sklepem. Sklep zastrzega sobie prawo ujawnienia informacji dotyczących Użytkownika właściwym organom bądź osobom trzecim, które zgłoszą żądanie udzielenia takich informacji w granicach obowiązującego prawa, jak też w celu ustalenia, dochodzenia lub obrony przed roszczeniami.

7. Korzystając ze Sklepu Użytkownik wyraża zgodę na zapis plików cookies lub innych, tożsamych technologii (więcej informacji o cookies: https://www.rau-cosmetics.pl/polityka-prywatnosci). Wyrażenie zgody następuje poprzez kliknięcie informacji o cookies na dole/ górze strony.

8. Użytkownik ma prawo dostępu do swoich Danych osobowych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, żądania ograniczenia ich przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

9. Aby wycofać zgodę na przetwarzanie Danych Osobowych lub skorzystania z innych uprawnień, o których mowa powyżej należy wysłać wiadomość na adres et@rau-cosmetics.pl ze stosownym żądaniem. Konsekwencją cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych będzie brak możliwości świadczenia usługi w ramach Sklepu i realizacji zamówień.

10. Użytkownik ma prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych („PUODO”) gdy przetwarzanie Danych Osobowych Użytkownika dotyczących narusza przepisy Rozporządzenia.

11. Podanie Danych Osobowych jest dobrowolne, jednakże jest warunkiem umownym niezbędnym do korzystania z usług świadczonych przez Sklep w ramach Sklepu. W konsekwencji odmowa zgody na przetwarzanie Danych Osobowych Użytkownika przez Sklep skutkować będzie brakiem możliwości korzystania z usług świadczonych przez Sklep w ramach Sklepu i realizacji zamówień.

12. Dane Osobowe Użytkownika są przetwarzane przez czas istnienia Konta i niezwłocznie usuwane w przypadku jego likwidacji. Okres przetwarzania danych może być przedłużony w przypadku, gdy przetwarzanie jest niezbędne do ustalenia, dochodzenia lub obrony przed ewentualnymi roszczeniami w postępowaniu sądowym, administracyjnym lub też innym postępowaniu pozasądowym, a także na żądanie kompetentnych organów władzy publicznej, a po tym okresie, jedynie w przypadku i w zakresie, w jakim będą wymagać tego przepisy prawa. Po upływie okresu przetwarzania, dane są nieodwracalnie usuwane.

13. Sklep uprawniony jest do przesyłania na adres e-mailowy użytkownika informacji handlowych, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2013 roku, poz. 1422 ze zm.). Przesyłanie informacji handlowych może mieć miejsce jedynie po uprzednim wyrażeniu przez Użytkownika zgody w sposób uwidoczniony na stronie internetowej Sklepu. Wyrażenie zgody następuje poprzez kliknięcie pola wyboru (checkbox) dostępnego na stronie internetowej Sklepu oraz poprzez kliknięcie w link wysłany na adres e-mailowy użytkowanika.

14. Osobom, które w tym celu podały swój adres e-mail, Sklep świadczy usługę newslettera. Przesyłanie informacji poprzez newsletter może mieć miejsce jedynie po uprzednim wyrażeniu przez Osobę zgody w sposób uwidoczniony na stronie internetowej Sklepu. Wyrażenie zgody następuje poprzez kliknięcie pola wyboru (checkbox) dostępnego na stronie internetowej Sklepu.

Podanie danych jest dobrowolne ale wymagane w celu świadczenia usługi newslettera, a ich niepodanie lub skierowanie żądanie usunięcia danych skutkuje brakiem możliwości jego wysyłki. W ramach usługi newslettera przetwarzane są następujące Dane Osobowe:

(a) nazwa użytkownika,

(b) adres e-mail,

W celu świadczenia usługi wysyłki newslettera – podstawą prawną przetwarzania jest wyrażenie zgody przez Użytkownika (art. 6 ust. 1 lit. a) Rozporządzenia).

Zmiany Regulaminu zaczną obowiązywać z dniem 25 maja 2018 r., ale już dziś możesz się z nimi zapoznać klikając w link.

 

Przed tą datą Użytkownik może oświadczyć o braku zgody na wprowadzenie opisanych powyżej zmian. Oświadczenie o braku zgody może zostać złożone na piśmie i przesłane do Sklepu pocztą tradycyjną lub pocztą elektroniczną pod adres et@rau-cosmetics.pl. W treści oświadczenia wskaż swój adres e-mail, który podałeś przy rejestracji konta użytkownika. W razie otrzymania przez nas ww. oświadczenia o braku zgody na regulamin w nowym brzmieniu Twoje konto wygaśnie z dniem 25 maja 2018 r.

 

PLIKI COOKIES

 

Co to jest plik cookie?

Cookie jest plikiem tekstowym, zapisanym na komputerze, telefonie, tablecie lub innym urządzeniu Użytkownika przez stronę internetową, który zawiera dane dotyczące korzystania przez Użytkownika z tej strony internetowej. Pliki cookies ułatwiają korzystanie ze strony internetowej i prowadzą do tego, że jest ona bardziej czytelna dla Użytkownika, nie szkodząc przy tym komputerowi.

Jak niniejsza strona internetowa wykorzystuje cookies?

Cookies pomaga w identyfikacji Użytkownika zarejestrowanego na naszej stronie internetowej, w zapamiętaniu jego preferencji (np. płeć, ostatnio przeglądane itd.) podczas korzystania ze strony oraz w przypadku przyszłych wizyt, w zarządzaniu koszykiem zakupów czy też realizowaniu zakupów on-line.

Zebrane informacje przez cookies ułatwiają nam udoskonalać stronę internetową na podstawie statystyk i wzorów użytkowania, tak by dostosować stronę do indywidualnych potrzeb Użytkownika.

Do czego nie stosuje się cookies?

W plikach cookies nie są przechowywane informacje, które mogłyby ułatwić ustalenie adresu, hasła, danych karty płatniczej Użytkownika, itd. Cookies nie są również wykorzystywane w celu przesyłania do Użytkowników ogłoszeń reklamowych, które miałyby korzystnie oddziaływać na nas lub osoby trzecie.

Kto korzysta z informacji przechowywanych w cookies?

Z tych danych korzystamy wyłącznie my oraz Google w celach statystycznych. Cookies dotyczące transakcji płatniczych, powstają tylko wówczas, gdy dokonywane są zakupy, których analizą zajmuje się firma zewnętrzna, dla zapewnienia odpowiedniej gwarancji, która jest niezbędna podczas realizacji transakcji płatniczych.

Czy używanie cookies można wyłączyć?

Tak, jednakże w takiej sytuacji istnieje ryzyko, że Użytkownik nie będzie mieć dostępu do niektórych treści zamieszczonych na stronie internetowej, a co za tym idzie nie będzie mógł korzystać z niektórych usług.

W ustawieniach przeglądarki można ograniczyć, usunąć lub zablokować cookies na naszej stronie internetowej. W zależności od używanej przez Użytkownika przeglądarki ustawienia dot. cookies mogę się różnić, jednakże najczęściej ustawienia te znajdują się w menu „Preferencje” lub „Narzędzia”. Można również skorzystać z menu „Pomoc” w przeglądarce wpisując hasło „cookies”.