Kwas mlekowy

INCI: Lactic Acid, acidum lacticum; 2-Hydroxypropionic acid

Kwas mlekowy, znany także jako kwas 2-hydroksypropionowy, jest składnikiem skóry i - jak inne kwasy takie jak kwas glikolowy, kwas jabłkowy i kwas winowy - należy do tak zwanych kwasów AHA (alfa-hydroksykwasów). Występuje w wodno-lipidowej powłoce skóry gdzie wraz z innymi substancjami jest odpowiedzialny za stabilizację płaszcza kwasowego. Wiąże wilgoć i kontroluje rogowacenie naskórka. Kwas mlekowy wpływa regulująco na pH i może hamować wzrost niepotrzebnych skórze mikroorganizmów. Ma także doskonałe właściwości nawilżające i spajające wilgoć.
Wysoce stężony kwas mlekowy jest zdolny zmniejszać zrogowacenie naskórka i zaskórniaki, dlatego jest stosowany delikatnych peelingach powierzchniowych i produktach do pielęgnacji cery z niedoskonałościami i trądzikowej. Zasada działania kwasów jest zupełnie inna niż w przypadku mechanicznego złuszczania (np. piasku morskiego): podczas gdy peelingi mechaniczne usuwają zewnętrzne warstwy naskórka, kwasy AHA działają podczas formowania warstwy rogowej naskórka. Warstwa rogowa (stratum corneum) skóry staje się cieńsza i bardziej elastyczna, co jest pożądane zwłaszcza przy pielęgnacji skóry z niedoskonałościami, trądzikowej, w przypadkach łuszczycy oraz nadmiernego rogowacenia.

INCI: Lactic Acid, acidum lacticum; 2-Hydroxypropionic acid Kwas mlekowy, znany także jako kwas 2-hydroksypropionowy, jest składnikiem skóry i - jak inne kwasy takie jak kwas glikolowy, kwas... dowiedz się więcej »
Zamknij okno
Kwas mlekowy

INCI: Lactic Acid, acidum lacticum; 2-Hydroxypropionic acid

Kwas mlekowy, znany także jako kwas 2-hydroksypropionowy, jest składnikiem skóry i - jak inne kwasy takie jak kwas glikolowy, kwas jabłkowy i kwas winowy - należy do tak zwanych kwasów AHA (alfa-hydroksykwasów). Występuje w wodno-lipidowej powłoce skóry gdzie wraz z innymi substancjami jest odpowiedzialny za stabilizację płaszcza kwasowego. Wiąże wilgoć i kontroluje rogowacenie naskórka. Kwas mlekowy wpływa regulująco na pH i może hamować wzrost niepotrzebnych skórze mikroorganizmów. Ma także doskonałe właściwości nawilżające i spajające wilgoć.
Wysoce stężony kwas mlekowy jest zdolny zmniejszać zrogowacenie naskórka i zaskórniaki, dlatego jest stosowany delikatnych peelingach powierzchniowych i produktach do pielęgnacji cery z niedoskonałościami i trądzikowej. Zasada działania kwasów jest zupełnie inna niż w przypadku mechanicznego złuszczania (np. piasku morskiego): podczas gdy peelingi mechaniczne usuwają zewnętrzne warstwy naskórka, kwasy AHA działają podczas formowania warstwy rogowej naskórka. Warstwa rogowa (stratum corneum) skóry staje się cieńsza i bardziej elastyczna, co jest pożądane zwłaszcza przy pielęgnacji skóry z niedoskonałościami, trądzikowej, w przypadkach łuszczycy oraz nadmiernego rogowacenia.

Zamknij filtr
Für die Filterung wurden keine Ergebnisse gefunden!
Ostatnio oglądane